Personen- en familierecht
Het personen- familierecht gaat over het recht dat te maken heeft met alle zaken omtrent familie en kinderen. U kunt daarbij denken aan een echtscheiding en alles wat daarbij komt kijken, tot geschillen over de kinderen.
De eerste insteek is om in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen. Een mediationtraject kan hierbij behulpzaam zijn. Als het toch (nog) niet lukt om samen met uw (ex-) partner tot een goede oplossing te komen, zullen de familierechtspecialisten van Hof-Recht Advocaten een procedure niet uit de weg gaan. Uw belangen en die van de kinderen staan daarin centraal.
Wij zullen u deskundig adviseren en snel schakelen waar dat nodig is.
Wij kunnen u helpen met de volgende kwesties:
- echtscheiding, waaronder ook verdeling en alimentatie;
- hoofdverblijfplaats van een kind;
- gezamenlijk of eenhoofdig gezag;
- omgangsregeling;
- kinderalimentatie;
- partneralimentatie;
- erkenning van een kind;
- ontkenning van het vaderschap van een kind;
- verkrijgen van vervangende toestemming van de rechter;
- naamswijziging.
Echtscheiding; voorlopige voorziening
Indien er op korte termijn duidelijkheid nodig is, kunnen de familierechtadvocaten voor u een voorlopige voorziening verzoeken. De rechter doet dan binnen een paar weken een uitspraak die geldt voor de duur van de echtscheidingsprocedure. Zo weet u alvast wie er voorlopig in het huis mag blijven wonen, bij wie de kinderen voorlopig blijven wonen, hoe de kosten zullen worden verdeeld (denk aan kinderalimentatie en partneralimentatie) en welke omgangsregeling er voorlopig met de andere ouder zal gelden.
Wanneer er duidelijkheid bestaat, krijgen de echtgenoten vaak al een stukje rust en kunnen zij zich richten op de toekomst, zoals het vinden van een ander huis en nadenken over de verdeling.
Een echtscheidingsproces kan een grote impact op kinderen hebben. Het is belangrijk dat hun belang voor ogen gehouden wordt. Veel is daarvoor geregeld in de wet. Maar iedere situatie is anders, en iedere zaak vraagt om zijn eigen aanpak. Door onze ruime ervaring kunnen wij oplossingsgericht èn met oog voor de belangen van de kinderen met u te werk gaan.
Mediation
U kunt samen met uw (ex-)partner kiezen voor mediation. U gaat dan samen met een mediator om de tafel zitten, om zo te proberen tot afspraken te komen. De mediator is deskundig en onpartijdig, en adviseert u over de mogelijkheden. Als het lukt om samen tot afspraken te komen, kan de mediator deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant, en de rechtbank verzoeken om dit vast te leggen.
U kunt ook kiezen voor een gemeenschappelijke advocaat. Daarmee bespaart u tijd en kosten, en blijft de verstandhouding met uw (ex-)partner zo goed mogelijk behouden. Onze advocaten kunnen u ook hierover verder adviseren en begeleiden. Soms treden zij ook als mediator op.