Vrouwelijke Italiaanse rechters: ‘Ze lijkt op een man, dus waarschijnlijk is ze niet verkracht’

Vrijgesproken
De twee mannen werden in eerste instantie veroordeeld, maar in hoger beroep alsnog vrijgesproken, aldus verschillende Italiaanse kranten. Drie (vrouwelijke) rechters concludeerden daar dat de inwendige verwondingen en bloedwaardes niet onomstotelijk bewijzen dat de vrouw - die zij ‘een gewiekste Peruaanse' noemden - de ‘losbandige' avond niet zelf had georganiseerd.
Daarbij verwezen de drie rechters naar het verweer van een van de mannen, ‘die het meisje niet eens leuk vond', aldus het vonnis. Dat was onder meer te zien aan zijn telefoon, waarin hij haar nummer had opgeslagen onder de naam ‘Nina Viking', ‘een toespeling op een persoonlijkheid die allesbehalve vrouwelijk is, zelfs eerder mannelijk - iets wat haar foto in ons dossier lijkt te bevestigen', aldus de rechters.
‘Heksenjacht'
Het slachtoffer zelf was niet bij dat hoger beroep aanwezig, omdat zij samen met haar moeder is verhuisd, volgens haar advocaat omdat de Peruaanse gemeenschap in Ancona het haar zeer kwalijk neemt dat ze de twee jongens aangaf.
De uitspraak, die al uit november 2017 stamt, werd afgelopen vrijdag pas openbaar, omdat het Hof van Cassatie besloot de zaak toch te herzien. Het zorgde subiet voor landelijke verontwaardiging en protesten bij rechtbanken, waarbij verschillende vrouwenbewegingen de drie rechters ‘vrouwenhaat' en ‘middeleeuwse' zienswijzen verweten.
Overgeslagen door het feminisme
Italië wordt wel vaker het land genoemd dat door het feminisme is overgeslagen. Minder dan de helft van de werkgerechtigde vrouwen heeft daadwerkelijk werk en slechts 31 procent van de parlementariërs is vrouw (minder dan Ecuador, Angola en Wit-Rusland). Uit cijfers van het Italiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt bovendien dat bijna een derde van de vrouwen tussen de 16 en 70 jaar heeft wel eens te maken gehad met fysiek of seksueel geweld en in 2018 hadden volgens de politie ongeveer 3,5 miljoen vrouwen last van stalkers.
In Italië is het pas sinds 1981 verboden een vreemdgaande vrouw te vermoorden en wordt verkrachting pas sinds 1996 als misdrijf gezien. Daarvoor was het officieel nog een aanslag op ‘de openbare eerbaarheid' - een vergrijp vergelijkbaar met bijvoorbeeld wildplassen.
Bron: Volkskrant.nl (12-03-2019 door Jarl van der Ploeg

Geplaatst door Hugo Fijma, advocaat in Den Haag

 

Meer nieuwsberichten